Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Duszona pierś Gęsi kołudzkiej z pieczonym jabłkiem i ziemniaczanymi kluseczkami ( dla 4 osob )

Piersi gęsi wyluzować z kości, mięso lekko marynujemy nacierając sola , pieprzem i posiekana trawą żubrową. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę w chłodne miejsce.   Przesmażyć kości z włoszczyzną pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, zalać wodą i doprawić solą  , jałowcem majerankiem  i tymiankiem, gotowac. Mięso smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z obu stron i przełożyć do gotującego się wywaru. Dusimy około dwóch godzin na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

Jabłka wydrążamy wkładamy 2-3 suszone śliwki zalewamy miodem i pieczemy do miękkości.

Ugotowane kluseczki przekładamy na rozgrzaną patelnie z masłem dodajemy pietruszkę i tarty parmezan , doprawiamy solą i delikatnie mieszamy.

Sos śliwkowo-wiśniowy – w garnku podsmażyć na maśle posiekana cebulę i śliwki podlać czerwonym winem odparowac poprzez gotowanie , dodac wywar zredukowany wywar z duszenia miesa, zagęścić sos świeżym maslem.Na koniec całość zblenderować i dodać cale wiśnie z zalewy. Doprawic do smaku sola, tymiankiem i majerankiem.

 

 

Kapusta czerwona z jabłkiem – Obraną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, wkładamy do rondla, skrapiamy octem, podlewamy sokiem jablkowym i winem dodajemy rozdrobnione jabłka, rodzynki, śliwki i morele oprószamy przyprawami, dusimy około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.Doprawiamy do smaku.

Jaroslaw Zielinski

Executive Sous Chef

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.