Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś gęsi owsianej confi z sosem śliwkowym

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Czosnek pieczemy w foli aluminiowej w temp. 180º przez 15 min. Piersi myjemy oraz drobno nacinamy w krateczkę od strony skóry. Upieczony czosnek wyciągamy z foli oraz łupin i mieszamy go z solą oraz roztartym majrankiem. Tak przygotowaną pastą nacieramy piersi gęsie i odstawiamy na min. 6h do lodówki. Następnie przesmażamy na małym ogniu piersi gęsie od strony skóry aż nie wytopimy większości tłuszczu, przewracamy na drugą stronę i dodajemy resztę tłuszczu gęsi. Tak przygotowaną pierś smażymy na bardzo małym ogniu przez ok. 2h. Proponuję podawać z sosem śliwkowym. Sos śliwkowy: Śliwkę oddzielamy od pestek i przekładamy na ciepłą patelnie na którą dodajemy miód, sok z jednej cytryny oraz ziarna z owocu kardamonu całość chwilę podgrzewamy i przeciskamy przez sito.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.