Plastry gęsi z sosem gruszkowym i grillowaną marchewką

Przygotować suchą marynatę z przypraw w moździerzu połączyć z cebulą czosnkiem i oliwą.Piersi oczyścić i ponacinać,przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie piersi i zostawić w lodówcę na ok dobę.Piersi smażyć obustronnie na patelni po ok 4-5 minut i odstawić do piekarnika na ok 30 minut 175-180C. Marchew obrać podzielić na mniejsze części ugotować na "chrupiąco" przed podaniem z grilować z cukrem i odrobiną masła. Sos gruszkowy: gruszkę obrać wydrylować pokroić na plastry ok 0,5mm przesmażyć na patelni z dodatkiem masła soku z cytryny i cukru( zamiast soku z cytryny moża użyć białego wina) dodać śmietanę zredukować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu by sos się nie przypalił. Serwowanie Przed podaniem gęś zostawiamy na ok 3-4 minuty na platerze by soki związały gęsią pierś kroimy na plastry w miejscach gdzie ją ponacinaliśmy Sos serwujemy na talerz na sos układamy gęś obok serwujemy grillowaną marchew