Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Carpaccio z gęsi marynowane w czerwonym winie z płatkami dyni - Pomodoro

Dynie kroimy w cienki płatki marynujemy z rozmarynem, czosnkiem, olejem  i czerwonym pieprzem. Odstawiamy na 15 min

Pierś gęsi marynujemy 2 dni w czerwonym winie, majeranku,oleju rzepakowym, czosnku, grubym pieprzu i soli. Następnie obsmażamy na maśle po kilka minut na każdej stronie  i lekko zmrożoną kroimy na cienkie plastry dodajemy zamarynowaną wcześniej dynie wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy serem grana padano


Smacznego Życzy

Szef Kuchni Ristorante Pomodoro

             Krzysztof Jesiołowski

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.