Udo gęsi – duszone w czerwonym winie z sosem maślanym na marchewce z imbirem i ravioli z soczewicą

Ten przepis został dodany przez restaurację Restauracja I Kawiarnia Weranda.
Ravioli Ciasto Mąkę przesiać, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Rozwałkujemy ciasto na ravioli, wycinamy wykrojnikiem kształt jaki chcemy uzyskać, obrzeża smarujemy żółtkiem nakładamy farsz, nakrywamy drugim takim samym kształtem ciasta, sklejamy. Przed podaniem gotujemy w osolonej wodzie z odrobina masła. Farsz Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy cebulę, czosnek i soczewicę. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, studzimy. Warzywa Marchew kroimy w cieńkie paski o dług. 5 cm grub. 5 mm, smażymy na sklarowanym maśle, dodajemy pokrojone płatki imbiru, solimy i pieprzymy. Udo z gęsi Wycinamy kość łączącą udo z tułowiem, solimy, pieprzymy nacieramy majerankiem tylko od wewnętrznej strony. Nacinamy mięso wokół kości która nam pozostała , zsuwamy mięso z kości i formujemy w kulę. Obwiązujemy sznurkiem, smażymy na suchej patelni na złoto-brązowy kolor. Na tłuszczu, który pozostał po smażeniu gęsi, dodajemy cebule czerwoną, śliwki i morele suszone, czerwone wino, sos sojowy, miód i dolewamy wodę. Zalewamy uda i dusimy ok 2 h na średnim ogniu. Na talerz wykładamy marchew, na nią udo z gęsi, z boku okładamy ravioli z soczewicą polane masłem ze smażenia marchwi z imbirem.