Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Dróbki (podroby) gęsie z brukwią z sosem grzybowym, przepis z 1937 r.

Gęsie szyje i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez około 1,5 godziny, przecedzamy i odlewamy 250 ml wywaru do sosu grzybowego. Podroby czyścimy i kroimy na równe kawałki. Żołądki  i serca podgotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i gotujemy, aż zmięknie. Na  końcu dodajemy wątróbkę i obrane mięso z szyi gęsiej.

Serwujemy z sosem grzybowym zabielonym śmietaną.

Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiejD.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.