Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Flaczki z gęsich żołądków

 

 

Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

 

Oczyszczone żołądki zalać wrzącą wodą i osolić. Gotować na małym ogniu, wyjąć i pokroić w paski.

Warzywa umyte i obrane pokroić w paski, zalać wywarem z ugotowanych wcześniej żołądków, ugotować.

Cebulę obraną pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i lekko zrumienić, połączyć z warzywami, żołądkami, chwilę pogotować. Doprawić do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Autor: Magnum

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.