KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś pieczona w Folwarku Kamyk

Finalista w kategorii najlepszy przepis 
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

Zamrożoną gęś rozmrozić, umyć. Odciąć skrzydła i szyję, przeznaczając je na rosół. Ważne, by oczyścić gęś w środku – wyrwać to, co przylega do korpusu, dokładnie wypłukać, następnie osuszyć w pozycji pionowej, aby wypłynęła woda ze środka gęsi. Do środka gęsi włożyć dużo suchego papieru, aby wchłonął powstałą wilgoć. Papier ze środka usunąć po godzinie. Na zewnątrz dokładnie osuszyć gęś papierowymi ręcznikami. Teraz ważna czynność – dokładnie natrzeć – wetrzeć sól i pieprz na zewnątrz gęsi i wewnątrz. Na koniec posypać majerankiem. Posiekać czosnek i cały dokładnie rozprowadzić ręką wewnątrz gęsi.

Tak sprawioną gęś najpierw włożyć do gęsiarki, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na 12 godz. Zamiast gęsiarki można użyć dużego worka plastikowego. W dzień pieczenia rano wyjąć gęś z lodówki i ułożyć ją w gęsiarce piersią do dołu. Nie przykrywać.

Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po 30 min. zmniejszyć temp. do 160°C. Po godzinie wyjąć całość z piekarnika, odlać wytopiony smalec, ułożyć gęś piersią do góry i włożyć do środka jabłka. Nakryć gęsiarkę pokrywą i całość włożyć do piekarnika (nadal utrzymując temp. 150-160°C). Całkowity czas pieczenia to ok. 1 godz. na każdy kilogram sprawionej gęsi. Na 30 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podnieść temp. do 200°C, aby przyrumienić skórkę. Można polać gęś wytopionym tłuszczem.

Po upieczeniu rozciąć gęś i wyjąć jabłka (są doskonałe jako dodatek do obiadu). Gęś podzielić nożycami do drobiu.

Podawać gorąca z borówkami lub żurawiną. Dobrze smakuje z kluskami śląskimi, polanymi sosem z pieczenia gęsi, oraz z surówką.

 

Autor: Zdzisław Bartelak, Folwark Kamyk

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →