Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Wątróbki gęsie z boczkiem, przepis z 1937 r.

Wątróbki oczyszczamy z błon i żył, kroimy na równe części i pozostawiamy na noc namoczone w mleku w lodówce. Następnego dnia wątróbki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, żeby boczek nam sie nie rozwinął. Tak przygotowane wątróbki obsmażamy na patelni, podlewamy porto (lub rozrobioną wiśniówką) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 oC na około 10 minut. Sok z pieczeni wykorzystujemy jako sos do wątróbek. Serwujemy na purée ziemniaczanym.

 Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.