KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Wątróbki gęsie z boczkiem, przepis z 1937 r.

Wątróbki oczyszczamy z błon i żył, kroimy na równe części i pozostawiamy na noc namoczone w mleku w lodówce. Następnego dnia wątróbki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, żeby boczek nam sie nie rozwinął. Tak przygotowane wątróbki obsmażamy na patelni, podlewamy porto (lub rozrobioną wiśniówką) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 oC na około 10 minut. Sok z pieczeni wykorzystujemy jako sos do wątróbek. Serwujemy na purée ziemniaczanym.

 Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →