Pierś gęsi pieczona na różowo

Pierś gęsi dokładnie czyścimy usuwamy nadmiar skóry i myjemy. Skórę nacinamy pod ukosem tak aby nie naruszyć struktury mięsa. Rozmaryn, ½ czosnku siekamy dodajemy odrobinę oleju i wszystko razem mieszamy. Powstałą marynata nacieramy mięso. Odkładamy je na 12 godzin do lodówki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do małego rondelka dodajemy goździki, kardamon, cynamon i zalewamy czerwonym winem. Dusimy pod przykryciem do momentu aż będą miękkie. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej nasze mięso (skórą do dołu). Ziemniaki kroimy w plastry i grillujemy i doprawiamy solą, pieprzem, świeżym majerankiem i dodajemy odrobinę masła. Gdy pierś jest już zrumieniona przekładamy ją do pieca, na 180 stopni do momentu aż mięso osiągnie temperaturę 59 stopni. Robimy karmel z 1 łyżki cukru wrzucamy żurawinę podlewamy białym winem. Upieczoną pierś doprawiamy solą, pieprzem a następnie kroimy w cienkie plastry. Wszystko starannie układamy na talerzu według własnych zdolności twórczo kulinarnych
Smacznego życzy Restauracja Punta Prima