Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pasztet z pieczonej Gęsi

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek ,ziele, jałowiec) zalać gorącą wodą ,żeby mięso było prawie całe przykryte płynem Dusić na małym ogniu , aż będzie miękkie ( ok 2 godzin)Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa , dusić jeszcze 20 minut. Mięso i warzywa wyjąc z bulionu , ostudzić .Kajzerki pokroić i namoczyć w bulionie z mięsa. Wszystko zmielić dwa razy .Masę mięsna doprawić do smaku solą , pieprzem, gałka muszkatołową i majerankiem , wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta , można podlać pozostałym bulionem .Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki ,żurawinę lub posiekane orzechy , jeśli lubicie pasztety z dodatkami . 2 keksówki (8 x 25 cm ) posmarować olejem , wysypać bułka tarta .Wyłożyć masę mięsną , wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec ok 45 minut w temp. 180 st C. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika , pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje wyjąć z foremki. Życzymy smacznego !!!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.