Robert Makłowicz - Kanapka z pieczoną, szarpaną gęsiną, powidłami śliwkowymi i szybką konfiturą z czerwonej cebuli

Technika przygotowania:
Czosnek obrać posiekać, połączyć z masłem i tymiankiem, udo z gęsi posolić, popieprzyć, natrzeć przygotowanym masłem - ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, piec w 150” przez około 3,5 - 4 h. Wyciągnąć z pieca, za pomocą dwóch widelców rozszarpać udo.
W osobnym naczyniu połączyć powidła oraz szarpaną gęś.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie pióra, zasypać cukrem i solą, umieścić w rondelku olej, rozgrzać, dodać cebulę, dusić na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, odparować, następnie dodać ocet winny, odparować. Doprawić solą, cukrem, pieprzem.
Maślaną bułkę przekroić na pół, podgrzać w piecu lub na patelni Pieczywo posmarować konfiturą z cebuli, ułożyć trochę szarpanej gęsi wcześniej wymieszanej z powidłami, złożyć, podawać.