Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Robert Makłowicz - Tatar z gęsi (okrasa z gęsiny) z domowymi piklami

Technika przygotowania:

Pierś gęsi myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym i siekamy bardzo drobno ostrym nożem razem z tłuszczem i skórą, możemy również użyć maszynki do mięsa i zmielić mięso.

Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Majeranek rozcieramy w dłoniach.

Do posiekanego/mielonego mięsa dodajemy czosnek i majeranek, tłuszcz gęsi – mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smarujemy tatarem pieczywo dodając domowe pikle

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.