Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

TEO VAFIDIS - Wątróbka gęsia z octem balsamicznym z granatu

Wątróbkę pokroić na plastry (około 1,5 cm grubości). Delikatnie oprószyć mąką. Na patelnię wyłożyć pół porcji masła i podgrzać, tak, by go nie przypalić. Smażyć wątróbkę 30 sekund z każdej strony. Należy bardzo uważać, ponieważ wątróbka nie wymaga długiego procesu smażenia. Zdjąć wątróbkę z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić resztę masła wraz z octem balsamicznym i owocami leśnymi. Intensywnie mieszać, by wydobył się płyn i powstał sos. Plastry wątróbki polać sosem wedle uznania i cieszyć się smakiem! Danie dobrze komponuje się z sałatą, karmelizowanymi jabłkami, puree jabłkowym itp.

Smacznego! Kali orexi!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.