Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

TEO VAFIDIS - Filet z gęsi w sosie pomarańczowym z bioherbatą z rozmarynu, tymianku i greckiego szafranu

Opłukać filety i ponacinać z wierzchu. Na nieprzywierającej patelni rozpuścić dobrze masło

i ułożyć filety. Smażyć na wysokim ogniu po obu stronach, tak, by z wierzchu były dobrze przysmażone, a w środku lżej.

Przygotowanie sosu.

Wlać na patelnię sok z pomarańczy (pozostawiając niewielką ilość do mąki kukurydzianej), likier, cukier, musztardę i uprzednio zaparzoną herbatę szafranową. Gotować przez 2-3 minuty. Dorzucić skórkę z pomarańczy, którą wcześniej należało włożyć do zimnej wody i zagotować, żeby utraciła gorycz. Następnie dodać mąkę kukurydzianą  rozpuszczoną w soku pomarańczowym. Na końcu wsypać imbir.

Filety pokroić w plastry (wzdłuż)  i polać sosem oraz przybrać plastrami pomarańczy.

Smacznego! Kali orexi!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.