GIANCARLO RUSSO - Salmi di oca con polenta / Salmi z gęsi z na kaszy kukurydzianej

Na wrzącą wodę wsypać kaszę kukurydzianą i gotować przez około 40 minut. Wyłożyć na blachę i rozsmarować na grubość 2 cm. Wystudzić i wykrawać kwadraty (5 cm) lub trójkąty.
Pierś gęsi pokroić na drobne kwadraty (bez skóry). Na patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Całość wymieszać i podlać winem. Po wyparowaniu wina dodać pulpę pomidorową, wodę, posiekaną natkę pietruszki, liście laurowe i gałązki rozmarynu. Dodać sól i pieprz do smaku. Składniki gotować przez ok 7-8 minut (nie dłużej gdyż mięso zrobi się twarde i gumowe).
Przygotowane uprzednio kwadraty polenty podsmażyć w piecu na złoty kolor (a najlepiej zgrillować). Na wierzch ciepłych kwadratów polenty nałożyć przygotowane salami i serwować.