Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

GIANCARLO RUSSO - Salmi di oca con polenta / Salmi z gęsi z na kaszy kukurydzianej

Na wrzącą wodę wsypać kaszę kukurydzianą i gotować przez około 40 minut. Wyłożyć na blachę i rozsmarować na grubość 2 cm. Wystudzić  i wykrawać  kwadraty (5 cm) lub trójkąty.

Pierś gęsi pokroić na drobne kwadraty (bez skóry). Na patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Całość wymieszać  i  podlać winem. Po wyparowaniu wina dodać pulpę pomidorową, wodę, posiekaną natkę pietruszki,  liście laurowe i gałązki rozmarynu. Dodać sól i pieprz do smaku. Składniki gotować przez ok 7-8 minut (nie dłużej gdyż mięso zrobi się twarde i gumowe).

Przygotowane uprzednio kwadraty polenty  podsmażyć w piecu na złoty kolor (a najlepiej zgrillować). Na wierzch ciepłych kwadratów polenty nałożyć  przygotowane salami i serwować.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.