Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

GIANCARLO RUSSO - Ravioli ripieni con oca e spinachi in salsa di burro, salvia e parmiggiano / Pierożki ravioli z farszem gęsim i szpinakiem na maśle z szałwią i parmezanem

Przygotowanie farszu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i  podsmażyć na niej pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Dodać mielone mięso gęsi, lekko podsmażyć  i podlać winem. Następnie  dodać przemielony uprzednio szpinak, posiekany tymianek, gałkę muszkatołową , ser pecorino. Lekko posolić. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć przez ok. 4 minuty. Wystudzić.

Połączyć  mąkę z jajami i solą. Wyrobić  gładkie ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez 20 minut. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości 2 mm i wyciąć paski o szerokości 8 cm.

 Na wierzch pasków kłaść po łyżce farszu. Pasek z farszem przykryć  drugim paskiem ciasta. Wyciąć pierożki zamykając widelcem brzegi ciasta.  Wrzucać przygotowane ravioli na wrzącą wodę i gotować przez około 3 minuty.

W międzyczasie na patelni rozgrzać masło z dodatkiem listków szałwii i mielonego parmezanu. posolić do smaku. Odcedzone ravioli dodać na patelnię z szałwiowym masłem , zamieszać i serwować.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.