Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Katarzyna Meller - Miniburgery w trzech kolorach z szarpaną, konfitowaną gęsiną

Miniburgery w trzech kolorach bułek (z kwiatami koniczyny, pestkami granatu i pokrzywy) z szarpaną, konfitowaną gęsiną na konfiturze z czerwonej cebuli, duszonej w cydrze, tymianku i gruszce z marynowaną w goździkach i anyżu rzodkiewką, z dodatkiem jałowca i pieczoną dynią hokaido w soku z ananasa z chilli.

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i pozostawić pod ścierką do wyrośnięcia. Następnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ułożyć uformowane bułeczki. Posypać je czarnuszką i piec w rozgrzanym do 180 stopni piecu przez około 30 minut.

 Gęsina do bułki:

 Pierś z gęsi i udka opłukać  w wodzie i osuszyć  ręcznikiem papierowym. Natrzeć gęś czosnkiem, solą i majerankiem, a następnie wstawić  pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Wytopić około pół kilograma smalcu z gęsi i pozostawić go by stężał. Po 24 godzinach wyjąć  gęś z lodówki, ułożyć ją w naczyniu, w którym będziemy ją gotować, zalać smalcem, żeby przykryć całe mięso i wstawić na bardzo mały ogień na około 4 godziny.

 Dodatki:

 Konfitura z czerwonej cebuli:

1/2 kg czerwonej cebuli pokroić w cienkie piórka, chwilę obsmażyć na oleju, dodać łyżkę cukru brązowego. Następnie zalać cydrem, dodać  2 gałązki tymianku i pokrojoną drobno gruszkę. Dusić mieszając od czasu do czasu przez około 30 min.

 Rzodkiewka marynowana w occie jabłkowym:

Rzodkiewkę pokroić w plastry i zalać octem jabłkowym oraz ziołami. Pozostawić na noc.

 Plastry dyni hokaido marynowane w soku z ananasa:

Zamarynować plastry dyni hokaido w soku z ananasa i papryki czuszki, a następnie zapiec je w piecu w 180 stopniach przez 20 minut.

 Pozostałe dodatki:

- rukola

- ser pleśniowy

- 3 rodzaje sosów :

ostry (jogurt, pasta harissa z kolendrą)

słodki (miód gryczany, mięta, musztarda Dijon )

kwaśny (ogórek kiszony, majonez, krwawnik)

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.