Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Robert Makłowicz - Chrupka pierś z gęsi z patelni na azjatyckiej sałacie z sosem pomarańczowo imbirowym

1. Technika przygotowania: Pierś umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 140” przez 25-30 min. Wyciągnąć, obsmażyć przed wydaniem na zimnej patelni od strony skóry, na złoto brązowy kolor, następnie obrócić. Zdjąć z ognia, popieprzyć. Pokroić w plasterki, ułożyć na makaronie wymieszanym z sosem oraz warzywami.

2. Do marchwi i ogórka użyj obieraczki „julienne” lub pokroić, tak, aby otrzymać cienkie, zapałki. Paprykę pokrój w paseczki. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (po prostu zalej wrzątkiem). Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pokruszone orzeszki i kolendrę. Dodaj kiełki soi. Wymieszaj


3. Technika przygotowania sosu:


Do rondelka wlać łyżeczkę oleju z prażonego sezamu. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miód, gotować przez 1 minutę. Ostudzić


4. W naczyniu wymieszaj makaron z warzywami i sosem pomarańczowo - imbirowym.
5. Upieczoną pierś, wyciągnij z folii, pokrój w plasterki
6. Na talerzu ułóż makaron z wymieszanymi warzywami i sosem, następnie obłóż plasterkami pokrojonej gęsi, podawaj.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.