Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pate z wątróbki gęsiej

wątróbki z gęsie dusimy na maśle ok 15 min, dodajemy miód i alkohol doprawiamy solą. Wszystko to blendujemy na jednolitą masę dodajemy pokrojone orzechy włoskie ,wkładamy do foremki i odstawiamy do lodówki na 6 h. Tak przygotowane pate podajemy z konfiturą z pigwy lub czerwonej cebuli na chałce lub drożdżówce

Danie prezentowane przez Magde Gessler na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.