Gęś confit w tymianku cytrynowym z pomarańczą, duszone śliwki w wiśniówce z jabłkami i kardamonem, opiekane kluseczki serowe z miętą.
Gęś oprawić z kości zgodnie ze sztuką. Natrzeć solą i pieprzem oraz cebulką,majerankiem i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Kaczy tłuszcz rozgrzać do 85st/c i włożyć tymianek świeży, pokrojone pomarańcze 2 szt oraz jabłko w plasterkach i poszatkowana cebulke, oraz 100ml sosu sojowego i łyżkę cukru waniliowego. Gęś ciasno zawinąć sznurkiem i w tłuszczu ogrzeać kilka godzin aż będzie bardzo miękka. Po wyjęciu schłodzić.
Śliwki wydrylować i włozyć w masło i smazyć powowli, dodaj miód i łyżkeczkę cukru waniliowego, sól i pieprz, smaż ok 15 minut. Następnie dodaj wiśniówkę i kardamon gotuj wolno jeszcze 20 minut. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w drobną kostkę.
Twaróg wymieszaj z maką i żółtkiem, dodaj sól i posiekana miętę. Uformować kulki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przed podaniem otulić w chrupiacej białej bułce i usmażyć na oliwie orzechowej.
Danie prezentowane przez Rafała Godziemskiego na Festiwalu Gęsiny w Przysieku