Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś confit w tymianku cytrynowym z pomarańczą, duszone śliwki w wiśniówce z jabłkami i kardamonem, opiekane kluseczki serowe z miętą.

Gęś oprawić z kości zgodnie ze sztuką. Natrzeć solą i pieprzem oraz cebulką,majerankiem i zostawić na noc w  chłodnym miejscu.  Kaczy tłuszcz rozgrzać do 85st/c i włożyć tymianek świeży, pokrojone pomarańcze 2 szt oraz jabłko w plasterkach i poszatkowana cebulke, oraz 100ml sosu sojowego i łyżkę cukru waniliowego. Gęś ciasno zawinąć sznurkiem i w tłuszczu ogrzeać kilka godzin aż będzie bardzo miękka. Po wyjęciu schłodzić.

Śliwki wydrylować i włozyć w masło i smazyć powowli, dodaj miód i łyżkeczkę cukru waniliowego, sól i pieprz, smaż ok 15 minut. Następnie dodaj wiśniówkę i kardamon gotuj wolno jeszcze 20 minut. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w drobną kostkę.

Twaróg wymieszaj z maką i żółtkiem, dodaj sól i posiekana miętę.  Uformować kulki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przed podaniem otulić w chrupiacej białej bułce i usmażyć na oliwie orzechowej.

Danie prezentowane przez Rafała Godziemskiego na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.