KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęsie udko sous vide na gęsim demiglassie z pęczotto oraz modrą kapustą.

Gęsie udko oczyszczamy i nacieramy solą pieprzem wkładamy do rękawa piekarniczego z dodatkiem czosnku, tymianku, warzyw marchew seler, pietruszka. I pieczemy przez 2-3 godziny w temp. 170 stopni. Sos demiglass -  kości gęsie szpikowe pieczemy w piekarniku w 190 stopniach aż zrobią się ciemne, następnie wkładamy do garnka razem z tłuszczem i osoczem które się wytopiło, zalewamy czerwonym winem dodajemy warzywa marchew, seler, pietruszka korzeń, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, uzupełniamy wodą i gotujemy kilka godzin. Wycedzamy całość redukujemy ilość wywaru poprzez odparowywanie do 1/3 objetości.

Podsmażamy cebulkę w kostce na gęsim tłuszczu dodajemy poszatkowaną czerwoną  kapustę podlewamy bulionem najlepiej ugotowanym z korpusu gęsi dodajmy ocet cukier, anyż, cynamon, sól. Pieprz całość podajemy w zestawie żołądki, kasza, kapusta.

Pęczotto – podsmażamy cebulkę w kostkę i czosnek na oliwie dodajmy kaszę pęczak i podlewamy bulionem gotujemy na al. dente pod koniec dodajemy masło w celu uzyskania lejącej i świecącej konsystencji.

Danie prezentowane przez Łukasza Lofka na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →