Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Zupa dyniowa na gęsich skrzydłach aromatyzowana żubrówką

Skrzydła kroimy na mniejsze kawałki, by zmieściły się do garnka, zalewamy wodą, gotujemy ok 20 minut. Cebulę obieramy, kroimy w gruba kostkę, szklimy na maśle na patelni aż nabierze rumieńców. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w gruba kostkę, dorzucamy na kilka minut na patelnię do cebuli.  Zawartość patelni przekładamy do garnka z wodą i skrzydłami. Gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Kości wyjmujemy, a zupę miksujemy na gładko ze śmietaną i dobrze przyprawiamy solą, odrobina pieprzu, gałką i na końcu żubrówką. Podajemy z podprażonymi na patelni pestkami dyni i kleksem kwaśniej śmietany.

 

Danie prezentowane przez Katarzynę Bosacką na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.