KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Zupa na gęsinie z białą fasolą, pomidorami, oliwkami czarnymi i zielonymi z kolendrą

Na rozgrzanym smalcu podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Na koniec dodajemy mięso gęsie. Następnie dodajemy całość do gotującego się bulionu, razem z fasolą, ziemniakami i marchewką. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pomidory ze szczypiorem i oliwki. Doprawiamy zupę do smaku.
Aromatyczną zupę podajemy ze świeżo siekaną kolendrą.

Danie prezentowane przez Roberta Sowę na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →