KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Pieczona pierś z gęsi z karmelizowanymi gruszkami, rozmarynem, miodem lipowym i śliwowicą łącką

Skórę piersi z gęsi nacinamy, nacieramy dokładnie solą morską i odstawiamy do lodówki na 8 godzin. Następnie piersi oczyszczamy z soli, nacieramy wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawiamy na godzinę.
Obrane gruszki podsmażamy na maśle połączonym z olejem, dodajemy śliwowicę, miód i krótko dusimy, aby owoce nie rozpadły się i pozostały w całości. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kardamonem i czerwonym pieprzem.
Zamarynowane mięso obsmażamy na suchej nagrzanej patelni (zaczynając od skóry), a następnie układamy na blasze i pieczemy ½ godziny w temperaturze 180°C (czas pieczenia jest zależny od wielkości piersi). Soczyste i aromatyczne piersi przekładamy na deskę, odczekujemy chwilę i kroimy mięso w plastry. Tak przygotowane piersi z gęsi układamy na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

Danie prezentowane przez Roberta Sowę na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →