Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś confit, czerwona kapusta i emulsja ziemniaczana z gorczycą

Udka i piersi gęsie ułóż w misce dość ściśle, natrzyj solidnie solą i pieprzem. Obłóż ziołami i czosnkiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
W garnku zacznij podgrzewać olej. Mięso oczyść z marynaty i przełóż do tłuszczu.
Olej nie powinien się gotować, tylko delikatnie mrugać. Trzymaj mięso w garnku przez około 2 godziny. Po tym czasie powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Udka można wystudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć, wtedy mięso jest miękkie, a skórka chrupiąca.

Kapustę wsadź do garnka, dodaj liść laurowy, ocet, cukier, sól i wodę. Duś pod przykryciem około 10 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Delikatnie zrumień na nim czerwoną cebulę, następnie wsyp mąkę. Kiedy powstanie lekko złota zasmażka, dodaj miód pitny, gryczany, sos sojowy oraz żurawinę. Dodaj czerwoną kapustę wraz z płynem i gotuj na małym ogniu do miękkości kapusty. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki podziel na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Przełóż do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości, posól. Gotuj pod przykryciem 25 minut, do miękkości. Po tym czasie odlej pozostałą wodę, odstaw garnek z ziemniakami na gorący jeszcze palnik i odparuj nadmiar wody przez 1 minutę. Następnie dodaj mleko, masło oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksuj lub utłucz na gładkie purée. Dodaj musztardę i jeszcze raz wymieszaj.

Danie prezentowane przez Jakuba Kuronia na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.