KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Wietnamska zupa FHO z pieczonej gęsi

Korpus i skrzydła z gęsi myjemy i wkładamy do czterolitrowego garnka wraz z obraną włoszczyzną. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 4 godziny. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy całość przez kolejne 2 godziny.
Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie.
Rosół podajemy z makaronem ryżowym, drobno pokrojonym porem, papryczką chili oraz sokiem z limonki.

Danie prezentowane przez Artura Moroza na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →