Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Konfitowane żołądki z jabłkiem i śliwkami suszonymi, podlane cydrem


Żołądki gęsie oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy na pół, a następnie konfliktujemy przez około 3–4 godziny, aż będą miękkie. Wyjmujemy z tłuszczu i kroimy ma mniejsze kawałki.

Szalotkę obieramy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy na patelnię i smażymy na gęsim tłuszczu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłko, suszone śliwki i żołądki. Na samym końcu podlewamy całość cydrem, zagęszczamy masłem i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą piernikową.

Serwujemy z pszennym pieczywem.


Danie prezentowane przez Artura Moroza na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.