KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

CONSOMME Z KACZKI/ USZKO Z WĄTRÓBKĄ GĘSIĄ/ SKORZONERĄ/ ZIEMIĄ Z SUSZONEJ SKÓRY GĘSI-PIERNIKIEM

WARZYWA-OWOCE : POR-BIAŁA CZĘŚĆ/MARCHEW/CEBULA/KORZEŃ PIETRUSZKI/JABŁKA/ŚLIWKA SUSZONA/MORELA,MAJERANEK,CZOSNEK/NATKA PIETRUSZKI/FENKUŁ
KOŚCI DELIKATNIE POSYPUJEMY CUKREM I WKŁADAMY DO PIECA USTAWIONEGO NA 170"C- PALIMY,PODLEWAMY CZERWONYM WINEM PÓŁSŁODKIM
NASTĘPNIE UMIESZCZAM W GARNKU,WKŁADAMY WARZYWA,OWOCE ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY NA MINIMALNYM OGNIU 6-8 GODZ
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA RAVIOLI-KROIMY W KWADRATY.NAKŁADAMY FARSZ Z POSIEKANEJ WĄTROBY DOPRAWIONEJ SOLĄ PIEPRZEM TYMIANKIEM/BRAND.FORMUJEMY W USZKA.SMAŻYMY W GŁĘBOKIM GĘSIM TŁUSZCZU. SKORZONERE OBRANĄ SKRAPIAMY SOKIEM Z POMARAŃCZY, WKŁADAMY DO WORECZKA PRÓŻNIOWEGO RAZEM Z KILKOMA LISTKAMI SZAŁWII,I UMIESZCZAMY W SOUS VIDE 80"C
PODGRZYBKI(MAŁE KAPELUSZ) SMAŻYMY NA GĘSIM TŁUSZCZU Z GAŁĄZKĄ ROZMARYNU
SKÓRE GĘSI NA ZIEMIE: SMAŻYMY Z 2 STRON,UMIESZCZAMY NA PERFEROWANEJ BLASZCE I WKŁADAMY DO PIECA *)"C NA OK 3-4 GODZ -ROZDRABNIAMY NA "ZIEMIĘ" W MOŻDZIERZU 



Autor: 

Robert Wojciech Jarych Szef Kuchni Restauracji Weranda w Hotelu Bohema
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/81/kawiarnia-i-restauracja-weranda 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →