Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udo Z gęsi faszerowane grzybami i kaszą gryczaną z sosem z polskiego cydru

Trybujemy uda. Z jednego uda zdejmujemy skóre, mięso mielimy razem z grzybami namoczonymi i ugotowanymi. Mięso doprawiamy dodajemy jajko i śmietane(połowe). Gotujemy kaszę z trawą żubrową studzimy dodajemy jajko i smietane. Na folii plastikowej układamy skóre, a obok 2 udo wytrybowane. Układamy na tym mięso w którym robimy rowek i układamy w nim kasze. Rolujemy ścisło , gotujemy 2 h w kompieli wodnej. Udo porcjujemy podajemy z kopytkami oraz sosem. Sos : Karmelizujemy jabłka podlewamy cydrem, redukujemy dodajemy śmietane 34%. Układamy na talerzu razem z udem z gęsi

 

Autor: Restauracja Waniliowa 
http://czasnagesine.pl/restauracje/113/restauracja-waniliowa 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.