Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Koperta francuska z gesią i sosem żurawinowym

Sos: Żurawine przesmażamy na karmelu zrobionym z cukru , podlewamy winem. Gotujemy , redukujemy .

Farsz: przesmażamy cebule z mięsem i grzybami . Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat nakładamy farsz , zlepiamy, smarujemy żółtkiem.

Pieczemy 12 min w 200stopniach celciusza .

Podajemy z sosem żurawinowym

 

 Autor: Restauracja Waniliowa
http://czasnagesine.pl/restauracje/113/restauracja-waniliowa 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.