KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Koperta francuska z gesią i sosem żurawinowym

Sos: Żurawine przesmażamy na karmelu zrobionym z cukru , podlewamy winem. Gotujemy , redukujemy .

Farsz: przesmażamy cebule z mięsem i grzybami . Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat nakładamy farsz , zlepiamy, smarujemy żółtkiem.

Pieczemy 12 min w 200stopniach celciusza .

Podajemy z sosem żurawinowym

 

 Autor: Restauracja Waniliowa
http://czasnagesine.pl/restauracje/113/restauracja-waniliowa 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →