Przepis na 10 udek gęsich
Udka:
Sól, cukier oraz przyprawy doprowadź do wrzenia w 2 litrach wody. Tak sporządzoną solankę odstaw do ostudzenia. Gęsie uda oczyść, usuń nadmiar skóry i tłuszczu. Do ostudzonej solanki włóż nogi gęsie na 24 godziny. Po tym czasie wypłucz pod bieżącą wodą. Udka gęsie przełóż na blaszkę, zalej kaczym tłuszczem, gotuj w piecu w temp. 120oC do miękkości (około 3 godzin).
Szpecle:
Z powyższych składników przygotuj ciasto, łącząc jajka ze śmietaną, musztardą i mlekiem, na końcu dodaj przesianą mąkę. W szerokim rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, nakładaj ciasto łyżką na wodę. Od wypłynięcia gotuj około 3 minut (woda nie może bardzo mocno wrzeć).
Chatney śliwkowe:
Śliwki przetnij na pół, usuń pestki. Cebulę i jabłko potnij w drobną kostkę. Śliwki podsmaż na oliwie, dodaj jabłka i cebulę. Dodaj cukier, poczekaj, aż się skarmelizuje, a następnie dodaj ocet balsamiczny. Na koniec wlej porto i czerwone wino, zredukuj do konsystencji syropu.
Proponowana forma wydania:
Udko zagrzej w tłuszczu, następnie przełóż do nagrzanego pieca o temp. 180oC na 6 minut, żeby skórka delikatnie się przypiekła. Szpecle podgrzej na patelni na maśle, dodaj świeżo ciętej natki pietruszki. Udko podawaj na głębokim talerzu. Na dnie talerza ułóż kluski, na górę udko, z boku chatney ze śliwek (w temperaturze pokojowej). Udekoruj suszonymi śliwkami, morelami i gałązką tymianku.
SMACZNEGO!!!
Autor: Hotel Constancja
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/235/restauracja-hotel-constancja