ROLADA Z GĘSIEJ PIERSI NADZIEWANEJ JABŁKAMI W SOSIE Z JABŁEK I WINA

Piersi z gęsi połączone skórą należy natrzeć pieprzem, solą i majerankiem i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie rozłożyć je na desce skórą do dołu.
Jedno jabłko pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki, dodać ząbek pokrojonego w cienkie plasterki czosnku, doprawić odrobiną soli, pieprzu i majeranku, wymieszać z łyżką płynnego gęsiego smalcu.
Farsz z jabłka ułożyć na gęsich piersiach. Złożyć je, skórą do zewnątrz i związać dratwą kuchenną w zgrabną roladę (dodatkowo można spiąć wykałaczkami). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe jabłka oraz cebulę pokroić w ćwiartki i ułożyć wokół rolady.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok dwie godziny od czasu do czasu odlewając nadmiar wytopionego tłuszczu, przewracając delikatnie roladę i polewając ją sosem.
Jabłka, cebule i czosnek, wyjąć z naczynia po pierwszej godzinie pieczenia, przełożyć do rondla, rozgnieść, dodałem kilka łyżek wytopionego z gęsi tłuszczu i szklankę białego wina, gotować około 10 minut, przetrzeć przez sito.
Plastry rolady z podawać z tak powstałym sosem i na przykład z kaszą jęczmienną.
Autor: Wojciech Lewandowski