Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Gęsie uda z suszonymi jabłkami papierówkami i cydrem

Jabłka papierówki  i śliwki namoczyć cydrze.

Uda umyć , osuszyć i natrzeć solą i pieprzem i majerankiem. Następnie  włożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć owocami  namoczonymi w cydrze , razem z płynem.

 Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec  około 1 godziny . Następnie odkryć pokrywkę i piec ok 30 min do zrumienienia się skóry.

 

Po upieczeniu wyjąć uda. To, co zostanie na dnie naczynia przetrzeć przez gęste sito i w razie potrzeby odparować lub rozrzedzić , np sokiem z jabłek.

 
Autorka: Teresa Kropidłowska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi