KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęsie uda z suszonymi jabłkami papierówkami i cydrem

Jabłka papierówki  i śliwki namoczyć cydrze.

Uda umyć , osuszyć i natrzeć solą i pieprzem i majerankiem. Następnie  włożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć owocami  namoczonymi w cydrze , razem z płynem.

 Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec  około 1 godziny . Następnie odkryć pokrywkę i piec ok 30 min do zrumienienia się skóry.

 

Po upieczeniu wyjąć uda. To, co zostanie na dnie naczynia przetrzeć przez gęste sito i w razie potrzeby odparować lub rozrzedzić , np sokiem z jabłek.

 
Autorka: Teresa Kropidłowska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →