Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Faszerowane rolady z piersi gęsiej z grillowanymi jabłkami

 

Filet z gęsi pokroić w plastry grubości ok. 2 cm (w poprzek włókien), mocno rozbić.

Przygotować farsz: mięso obrane z kości, namoczoną bułkę, cebulę zmielić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Na rozbite plastry nałożyć po czubatej łyżce farszu i zwinąć roladki.

Skórę z piersi gęsiej odtłuścić i ponakrywać tak aby utworzył się długi pasek do obwinięcia roladek. Tłuszcz wytopić i używać do obsmażania mięsa.

Jabłko pokroić w plastry i na grillowej patelni obsmażyć z dodatkiem gęsiego tłuszczu.

Podawać z kluseczkami.


Autor: WIELKOPOLANKA

http://czasnagesine.pl/restauracje/255/wielkopolanka 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.