Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Faszerowane rolady z piersi gęsiej z grillowanymi jabłkami

 

Filet z gęsi pokroić w plastry grubości ok. 2 cm (w poprzek włókien), mocno rozbić.

Przygotować farsz: mięso obrane z kości, namoczoną bułkę, cebulę zmielić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Na rozbite plastry nałożyć po czubatej łyżce farszu i zwinąć roladki.

Skórę z piersi gęsiej odtłuścić i ponakrywać tak aby utworzył się długi pasek do obwinięcia roladek. Tłuszcz wytopić i używać do obsmażania mięsa.

Jabłko pokroić w plastry i na grillowej patelni obsmażyć z dodatkiem gęsiego tłuszczu.

Podawać z kluseczkami.


Autor: WIELKOPOLANKA

http://czasnagesine.pl/restauracje/255/wielkopolanka 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi