KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Jabłkowa pierś z gęsi z gołąbkami z karminową kapustą na aromatycznej kaszy gryczanej

Liście parzymy i ścinamy głąb z góry.  Studzimy je w zimnej wodzie. Kapustę czerwoną obieramy z liści wierzchnich, kroimy na ćwiartki i wycinamy głąby. Drobno siekamy. Na roztopione masło wrzucamy drobno zsiekaną cebulę ,dodajemy kapustę i sparzone rodzynki. Po chwili dodajemy wino i delikatnie mieszamy do odparowania. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zawijamy gołąbki, przed podaniem grzejemy je w rondelku ok. 10minut

 

Pierś z gęsi osuszamy na papierze. Czosnek i marchew obieramy, kroimy na cienkie plastry. Z jabłka wycinamy pestki i kroimy na cienkie plasterki.  Zalewamy wszystko olejem kokosowym i dodajemy zsiekany majeranek. W tak przygotowanej marynacie mieszamy piersi gęsi i odstawiamy je w chłodne miejsce na dobę. Przed podaniem, mocno obsmażamy i wkładamy do pieca na 17minut w temp. 190C. Odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze dwie minuty. Piersi kroimy na plastry i odciskamy na ręczniku papierowym.

Wino wlewamy na patelnię z miodem i dodajemy marynatę odciśniętą z oleju. Redukujemy wino i przy końcu cedzimy przez drobne sito. Do zagęszczenia naszego aromatycznego sosu dodajemy masło, przed podaniem należy po pieprzyć do smaku.

 

Na roztopionym maśle smażymy por, pokrojony w cienkie plasterki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz kaszę. Po chwili zalewamy bulionem warzywnym i dusimy na małym ogniu aż kasza będzie ugotowana na sypko.

Boczniaki kroimy w słupki i smażymy na maśle, przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

Całość dania składamy jak widać na fotografii. Życzymy smacznego J


Przepisy : Restauracja Zielona
http://czasnagesine.pl/restauracje/252/restauracja-zielona 



Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →