KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś pieczona z jabłkami

Gęś dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć ją solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, wetrzeć zioła prowansalskie. Uczynić to z całą gęsią od zewnątrz i od środka. Do środka gęsi włożyć 0,5 kg jabłek (umytych i pokrojonych w ćwiartki) oraz morele i śliwki wędzone. Gęś spiąć ( nitką, wykałaczkami lub specjalnymi klamrami do pieczenia mięs). Wierzch gęsi nasmarować olejem rzepakowym. Tak przygotowaną gęś pozostawić w lodówce na 12 godzin. Nakryć folią spożywczą, aby nie obeschła.

 

Po tym czasie włożyć przygotowaną gęś do brytfanny posmarowanej olejem rzepakowym. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni, pod przykryciem. Po 2 godzinach pieczenia obok zarumienionej już gęsi, do brytfanny dołożyć resztę jabłek oraz cebulkę szarotkę (całe, nie krojone). Wlać 300 ml gorącej, przegotowanej wody i piec dalej pod przykryciem około 1 godziny do miękkości.

 

Uważać, żeby nie wysuszyć gęsi. Gęś aby była smaczna musi być soczysta.


Autorka: Longina Kopkowska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →