Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Gęsie nóżki zapiekane w cieście - I miejsce

KONKURS „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimijabłkami” I miejsce

Gęsie udka opłukać, wysuszyć, natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie umieścić w brytfannie i włożyć do piekarnika bez przykrycia (temp. 180° C) na pół godziny.

Gdy udka się lekko zrumienią podlać je wodą (ok. 400 ml), przykryć i kontynuować pieczenie  w temp. 165° C przez około 3 godziny. Co jakiś czas podlewać gęsinę wytopionym tłuszczem  i ewentualnie uzupełniać odparowany płyn.

W międzyczasie z podanych składników zagnieść półkruche  ciasto i wstawić do lodówki. Śliwki i obrane, starte jabłka udusić na maśle na wolnym ogniu. Gdy owoce się rozgotują przetrzeć przez gęste sito, przyprawić cukrem i sokiem z cytryny. Mus powinien mieć zdecydowany wytrawny smak.

Gdy gęsina jest już miękka i bez trudu odchodzi od kości, wyciągamy brytfannę z pieca i czekamy aż mięso nieco ostygnie. Następnie oddzielamy je od kości i przekładamy do osobnego naczynia. Wrzucamy tam również cebulę pokrojoną w piórka. Tortownicę o wymiarach (śr. 24 cm ,

  1. 6 cm) natłuścić i wyłożyć pergaminem. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ok. 4 mm) i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy, tak aby ciasto nieco wystawało ponad brzeg. Wysypać dno niewielką ilością bułki tartej. Formę odstawić w chłodne miejsce. Resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek (ok 4 mm.).

Surowe ziemniaki pokroić przy pomocy szatkownicy do warzyw na plasterki (ok. 1 mm.). Następnie szybko połączyć je  z mięsem i cebulą, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz dodać pewną ilość sosu i tłuszczu z brytfanny (ok. 1/3 objętości) i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 180° C

Mięso przełożyć do formy i przykryć krążkiem ciasta. Brzegi skleić białkiem. Odkroić nadmiar ciasta, z którego można uformować dekorację na powierzchnię. Całość posmarować białkiem wymieszanym z wodą.  Zanim wstawimy formę do pieca należy zapiekankę nakłuć w kilku miejscach. Pieczemy  w temp. 180° C  przez około 20 – 30 min., następnie zmniejszamy  temp. do

165° C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

Gdy spód zapiekanki jest już dobrze przyrumieniony wyciągamy ją z pieca. Gorącą kroimy jak tort i podajemy z sałatą z dressingiem i letnim musem.

 

Autor:

Michał Batko

Kucharz w restauracji w Starej Kuchni w Krakowie

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi