KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

TYMIANKOWE RILLETTES Z GĘSI Z JABŁKOWĄ NUTĄ - III miejsce

KONKURS „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami" - III miejsce

Ziele angielskie, liście laurowe, goździki, cynamon, przełożyć do moździerza, lekko roztłuc.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

 

Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski. Obłożyć czosnkiem w plasterkach i gałązkami tymianku, zalać sokiem jabłkowym. Miskę przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.

 

Następnego dnia mięso pokroić na mniejsze kawałki.

Smalec roztopić w garnku z grubym dnem. Ułożyć w nim pokrojone mięso, dolać cydr, wymieszać. Przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu kilka godzin (mniej więcej 4-6), aż do momentu, gdy z boczku wytopi się tłuszcz, a mięso gęsi będzie się rozpadać po dotknięciu widelcem.

 

Odstawić do lekkiego ostudzenia. 

 

Na dużej misce ułożyć sito. Na sito przełożyć partie mięsa (zachowując spływający tłuszcz). Przyprawy usunąć. Mięso podzielić na pojedyncze włókna (najlepiej rozcierając je palcami) i układać luźno w słoikach lub ceramicznych naczyniach. Uważać, , żeby do mięsa nie dostały się kawałki przypraw.

Mięso zalać zebranym w misce tłuszczem. Odstawić w chłodne miejsce, aby tłuszcz zastygł.

 

Rillettes przechowywać w lodówce, przed podaniem ocieplić do temperatury pokojowej.

 

Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków.


Katarzyna Jastrzębska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →