KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Pierś z gęsi w jabłkach Alwa i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona

Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać. Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru. Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny - pierwsze 1,5 godziny w 180°C, a ostatnie pół godziny w 160°C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu mięso podlewamy wytopionym tłuszczem.

Pozdrawiam, Joanna Winiecka

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →