KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2017 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem

sposób przygotowania : uda gęsie umyłam, osuszyłam i oczyściłam z resztek pierza.Skórę z wierzchu nacięłam bardzo ostrym nożem w kilku miejscach, ale ostrożnie - tak, żeby nie przeciąć mięsa. Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam dodając łyżeczkę grubej soli. Siekałam aż zrobiła się pasta czosnkowa, którą natarłam udka. Oprószyłam je także świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z dłoniach majerankiem. Tak doprawione odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na 24 godziny. Następnego dnia przygotowałam warzywa. Marchew i cebule obrałam, pokroiłam na grube kawałki, rozsypałam na dnie naczynia żaroodpornego. Jabłka ze skórką pokroiłam na ósemki i usunęłam tylko gniazda nasienne, dodałam do warzyw. Zamarynowane uda położyłam na suchej patelni, skórą do dołu, i smażyłam kilka minut aż lekko się zrumieniły i wytopiło nieco tłuszczu. Obsmażyłam także z drugiej strony, ale już krócej. Udka przełożyłam na warzywa, polałam wszystko tłuszczem z patelni i cydrem. Przykryłam naczynie dość szczelnie przylegającą pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam ok. 4 godzin aż były dobrze rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku.   Pieczone uda gęsie podałam z kaszą gryczaną, pieczonymi razem warzywami i sałatką z czerwonej kapusty. 


Autor: Iza Kulińska


Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi