KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2017 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Gęś pieczona w jabłkach z sokiem jabłkowym

Gęś na noc nasalamy, przyprawiamy pieprzem, nacieramy majerankiem i vegetą- według uznania. Do środka wkładam pokrojone jabłka i cebulkę. Następnego dnia wyciągam jabłka i cebulkę z gęsi (fot.1). Gotuję ryż w szklance soku i szklance wody. Doprawiam solą i majerankiem (dodaję sporo majeranku). Ryż ma być aldente. Do ryżu dokładam jabłka pokrojone w ósemki, które wcześniej były w gęsi (fot.2). Mieszam to razem i faszeruję farszem gęś. Gęś wkładam do rękawa do pieczenia i wlewam do niego jeszcze pół szklanki soku z jabłek (soku nie może być za dużo bo gęś puści swój tłuszcz i swoje soki podczas pieczenia). Wiążę rękaw i przekładam gęś na blaszkę. Wstawiam gęś do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekę przez około pół godziny później zmniejszam temperature do 180 stopni i piekę jeszcze 2,5 godziny. Przyjmuję, że na 1 kg gęsi pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu ściągam rękaw i pozwalam gęsi odpocząć przez jakieś 20 minut (fot. 4). Następnie można już kroić i zajadać się wspaniałym daniem. Gęś podaję z reguły z ziemniakami gotowanymi i świeżą surówką z kapusty, często też podaję konfiturę z żurawiny dla ożywienia smaku. Smacznego.


Autor: Ilona Kamińska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi