KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś pieczona w jabłkach z sokiem jabłkowym

Gęś na noc nasalamy, przyprawiamy pieprzem, nacieramy majerankiem i vegetą- według uznania. Do środka wkładam pokrojone jabłka i cebulkę. Następnego dnia wyciągam jabłka i cebulkę z gęsi (fot.1). Gotuję ryż w szklance soku i szklance wody. Doprawiam solą i majerankiem (dodaję sporo majeranku). Ryż ma być aldente. Do ryżu dokładam jabłka pokrojone w ósemki, które wcześniej były w gęsi (fot.2). Mieszam to razem i faszeruję farszem gęś. Gęś wkładam do rękawa do pieczenia i wlewam do niego jeszcze pół szklanki soku z jabłek (soku nie może być za dużo bo gęś puści swój tłuszcz i swoje soki podczas pieczenia). Wiążę rękaw i przekładam gęś na blaszkę. Wstawiam gęś do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekę przez około pół godziny później zmniejszam temperature do 180 stopni i piekę jeszcze 2,5 godziny. Przyjmuję, że na 1 kg gęsi pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu ściągam rękaw i pozwalam gęsi odpocząć przez jakieś 20 minut (fot. 4). Następnie można już kroić i zajadać się wspaniałym daniem. Gęś podaję z reguły z ziemniakami gotowanymi i świeżą surówką z kapusty, często też podaję konfiturę z żurawiny dla ożywienia smaku. Smacznego.


Autor: Ilona Kamińska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →