KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Udko z gęsi w sosie orzechowym

Udo z gęsi solimy, pieprzymy, doprawiamy majerankiem.

Na blasze układamy pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych), cebulę, sparzone orzechy laskowe z usuniętą wcześniej skórką oraz udko z gęsi.

Całość wstawiamy do piekarnika na parowanie (około 5 min.) a następnie na pieczenie (około 90 minut  w temperaturze 100 stopni).

Po upieczeniu z blachy zdejmujemy mięso. Jabłka, cebulę, orzechy oraz wytopiony podczas pieczenia tłuszcz blendujemy z odrobiną rosołu do uzyskania konsystencji sosu.


Autor: Fundacja Samotna Mama
Pałac Bursztynowy , Włocławek

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →