Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Udko z gęsi w sosie orzechowym

Udo z gęsi solimy, pieprzymy, doprawiamy majerankiem.

Na blasze układamy pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych), cebulę, sparzone orzechy laskowe z usuniętą wcześniej skórką oraz udko z gęsi.

Całość wstawiamy do piekarnika na parowanie (około 5 min.) a następnie na pieczenie (około 90 minut  w temperaturze 100 stopni).

Po upieczeniu z blachy zdejmujemy mięso. Jabłka, cebulę, orzechy oraz wytopiony podczas pieczenia tłuszcz blendujemy z odrobiną rosołu do uzyskania konsystencji sosu.


Autor: Fundacja Samotna Mama
Pałac Bursztynowy , Włocławek

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi