KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami

 

 

I miejsce w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

 

 

Gęś natrzeć dokładnie goździkami, majerankiem i solą, włożyć do środka tuszki wypestkowane śliwki i marynować przez 24 godz. w chłodnym miejscu. Następnie piec ok. 2,5-3 godz. (lub dłużej, w zależności od rodzaju piekarnika) w piekarniku w temp. 160ºC, aż do uzyskania miękkości. Gdyby gęś za szybko się rumieniła, można przykryć ją folią aluminiową i polewać od czasu do czasu powstałym w czasie pieczenia sosem.

Karmelizowane śliwki: Na patelnię wlać wodę, miód, goździki i przysmażyć w powstałym syropie wypestkowane śliwki, aż do uzyskania miękkości.

Risotto: Na maśle lekko przysmażyć kaszę jęczmienną, posolić, wlać odrobinę wody lub lekkiego bulionu, a po wchłonięciu dolać partiami pozostały płyn, aż kasza wchłonie całość płynu i ugotuje się do miękkości. Na koniec, gdy kasza jest gotowa, można dodać świeżego masła, aby risotto osiągnęło pożądaną kleistość.

 

Na półmisek wyłożyć wyporcjowaną gęś lub podać ją w całości, na niej ułożyć karmelizowane śliwki z goździkami. Serwować z risottem jęczmiennym.

 

Autor: Szef Kuchni restauracji Kogel-Mogel

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →