KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

3 przepisy na gęsinę z jabłkami

 Gęś z jabłkami i bakaliami.
Całą gęś /lub w kawałkach/ przygotowujemy do pieczenia nacierając mięso przyprawami/vegeta,majeranek,cząber,papryka ostra/i pozostawiamy na  godzinkę,po upływie tego czasu do środka gęsi wkładamy odpowiednią ilość czystych jabłek ze skórką od 2-3 kg i kilka śliwek suszonych , garść żurawiny, kilka suszonych moreli, kilka ząbków czosnku, następnie układamy gęś w brytfannie lub innym naczyniu tak aby owoce ze środka nie wypadły/można wykałaczką  złączyć/ następnie całe, lub połówki czystych jabłek układamy w koło gęsi  posypując je majerankiem i cukrem/jeśli jabłka są kwaskowe to cukru dajemy nawet i30 dkg/gęś pieczemy około 2 godzin, przekręcając delikatnie w czasie pieczenia nawet i dwa razy.Ponieważ każdy z nas ma inny smak, dlatego przyprawy sami musimy dopasować w/g naszego smaku, ale dobrze jest podczas pieczenia sprawdzać smak mięsa , i ewentualnie doprawić  dodatkowo.Pieczemy w 180 st.ale pod koniec pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę  najpierw do 150 i  a potem do 100 stopni,dlatego,że skórka nie będzie ciemna ,lecz rumiana.
SMACZNEGO!!!

Przepis na zupę  - czerninę z gęsi
Mięso gęsi, podroby,kości można użyć do zupy,którą gotujemy jak rosół,i przyprawiamy jak rosół, czyli wszystkie warzywa; marchew,pietruszka, seler,por,vegeta, troszkę cząbru i majeranku,lub kostka bulionowa do smaku.Pod konie ​c gotowania,dodajemy do rosołu dużo owoców; jabłka bez skórki,suszone śliwki i inne owoce które lubimy, np. z weka śliwki, czy wiśnie, zależy ile  i jakie owoce lubimy, ale im damy więcej tym smaczniejsza zupa.Następnie z krwi i mąki/2-3 łyżki/ przygotowujemy zasklepkę, ale ,żeby nie było grudek  to wlewamy ją do rosołu przez sitko, /mieszając/,i żeby rosół się nie zważył podczas wlewania krwi, powinniśmy zdjąć garnek z ognia , następnie przegotowujemy  wszystko razem, i do smaku można dosłodzić jeśli ktoś lubi słodką czerninę.Czerninę gotujemy ok.1 godziny.
SMACZNEGO!!!

Przepis na przystawkę z gęsi 

Dla mnie wyśmienitą przystawką z gęsi jest smalec z wkładką. Tłuszcz, który zebrałam,skórki i żołądek/ki/ ,wkładam do naczynia które się nie przypala, podlewam wodą i tak tłuszcz  się praży około godziny, przez ten czas tłuszcz jest już prawie dobry więc biorę  jeszcze wątróbkę /krócej się smaży/2-3 cebule całe, kilka ząbków czosnku,majeranek do smaku, cząber vegeta i można kilka suszonych owoców, ale małe ilości tylko do smaku ,Tłuszcz topi się około 1,5 godziny. Jak żołądki i wątróbka są miękkie, to kroję je na małe kawałki, i wkładam do smalcu, wylewam do naczynia i chłodzę  kilka godzin .Smalec jest pyszny, i można go używać do  łazanek, do kopytek, do chlebka, bułek.....polecam.

SMACZNEGO!!!  

Elżbieta Różycka

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →