Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2016 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

PASZTET GĘSI z Folwarku Kamyk

Gęś po oczyszczeniu w całości moczyć jedną dobę w roztworze wody i soli (na 10l wody 1kg soli).

Po wymoczeniu osuszyć gęś ręcznikiem papierowym i natrzećświeżo zmielonym pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Pozostawić na 2-3 godziny. Przed wstawieniem do pieca jabłka umyć, nie obrane pokroić w ósemki, wybrać gniazda nasienne i nafaszerować gęś. Piec 3godziny w gęsiarce żeliwnej w piekarniku nagrzanym do temp. 160oC. Po upieczeniu i wystudzeniu gęsi wyjąć ze środka jabłka, mięso oddzielić od kości i zmielić dwukrotnie razem z jabłkami maszynką z sitkiem o najmniejszych oczkach.

 

Grzyby moczyć przez około pół godziny, odsączyć – wodę zachować, grzyby przesmażyć na tłuszczu gęsim z drobno pokrojoną cebulą. Bułki namoczyć w tłuszczu wytopionym z pieczenia gęsi, zmielić maszynką razem z grzybami

 

Pokroić na kawałki wołowinę i wieprzowinę, zarumienić, dodać cebulę, podlać wodą pozostałą z moczenia grzybów dusić do miękkości w rondlu pod przykryciem razem z warzywami pokrojonymi na mniejsze części, grubą solą, ziarnami pieprzu, zielem angielski i liściem laurowym. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę.

Po uduszeniu i wystudzeniu wyjąć przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie), mięso i warzywa zmielić dwukrotnie maszynką z sitkiem o najmniejszych oczkach.

Obydwie mięsne masy połączyć, dodać 10 żółtek, jedną zmieloną lub startą gałkę muszkatołową, grzyby zmielone z bułką. Całość wyrobić na jednolitą masę.

Po wyrobieniu całej masy dołożyć pianę z ubitych białek i ponownie całość delikatnie, krótko wymieszać. Foremki posmarować tłuszczem (najlepiej gęsim), obsypać bułką tartą i przełożyć przygotowany farsz, posmarować od góry wodą. Piec w piecu opalanym drewnem po upieczeniu chleba w temperaturze około 180oC do zarumienienia.

 

Schłodzony pasztet pokroić w grube plastry, podawać z zimnym musem jabłkowym zrobionym z antonówek i konfiturą z żurawiny leśnej.

 

                                                                              Taki pasztet robię na Folwarku Kamyk

Darek Polak

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi