KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

KORZENNA PIERŚ GĘSI NA JABŁKACH Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

pierś oczyszczamy z kości i skóry i zalewamy marynatą. Pierś powinna marynować się min.2 dni

Na tłuszcz z gęsi wlewamy na patelnie dwie łyżki miodu, dodajemy jabłka pokrojone w ósemki,
dodajemy czerwoną porzeczkę i przyprawy: cynamon, goździki, imbir, sól , pieprz. Następnie
chwilę dusimy, tak aby nie rozpadły się jabłka, ale były już trochę miękkie


Soczewice wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10-15 min, tak aby była bardzo al dente.
Następnie na masło rozpuszczone na patelni wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy
ugotowaną soczewicę i skrojone w kostkę pomidory oraz sól, pieprz , siekaną natkę. Podsmażamy
chwilę tak wszystko razem mieszając.
Pierś wyjmuje z marynaty wrzucamy na suchą patelnie i obsmażamy z obu stron, ściągamy z
patelni i kroimy na pięć na pięć plastrów.
Na talerzu układamy ósemki jabłek w wachlarz polewamy sosem z porzeczką , obok układamy
soczewicę. Na jabłka kładziemy 5 plastrów piersi , również w formie wachlarza.
Smacznego :)


Autor: Cezary Nabożny
Szef Kuchni Restauracji Halka po Polsku
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/69/restauracja-halka-po-polsku






Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →