KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 11-12 LISTOPADA 2017 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:

Województwo kujawsko-pomorskie

Gęsia pierś pieczona z pomarańczami, risotto z jabłkami - wyróżnienie

KONKURS „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami" - wyróżnienie

11 listopada kojarzy się ostatnio z narodowcami demolującymi Warszawę pod sztandarem „patriotyzmu”. Dziś również trafił mnie przez nich jasny szlag, więc postanowiłem się uspokoić. A wybitnie uspokaja mnie risotto. 

Jednak 11 listopada to także moje imieniny, a na moje święta musi być konkret. Tym konkretem jest GĘŚ, a właściwie jej pierś. 



Możesz zrobić to dzień wcześniej, ale spokojnie – kilka godzin marynowania mięsa też będzie ok.

Umyj gęś i osusz. Natnij skórę. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż gałązki rozmarynu. W moździerzu utłucz przyprawy i wetrzyj je w mięso wraz z oliwą. Ułóż gąskę na ziołach. Po natarciu przyprawami czas na zioła – rozmaryn jest już na dole, dodaj więc tymianek. Zetrzyj na mięso skórkę z pomarańczy. Ćwiartkami owocu obłóż naczynie. Podlej wszystko czerwonym winem. Nie za dużo, nie może się wylewać. Odstaw ptaszysko do marynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wstaw mięso pod grill na 10 minut. Następnie przekręć piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem. Po 40 minutach zacznij robić risotto.Risotto robię często, mieszanie mnie uspokaja. Do garnka wrzuć drobno posiekaną małą cebulę czerwoną i ząbek czosnku. Podsmaż na oliwie i dodaj kubek ryżu – ok. 250g. Przesmaż go. Podlej wszystko winem białym i mieszaj. Możesz też dodać cydr, ale wiadomo – jest święto i wszystkie sklepy z sensownymi produktami były zakmnięte. Postawiłem na wino. Dodaj posiekane drobno jabłko i mieszaj. Podlewaj wszystko bulionem i mieeeszaj. Po ok. 20 minutach dodaj dwie łyżki masła i starty parmezan. Wyciągnij mięso z piekarnika po ok godzinie pieczenia i daj mu odpocząć. Pokrój je w cienkie plastry. Wyłóż na talerz risotto, plastry mięsa i pomarańcze.

 

Smacznego!


Autor: Blog kulinarny Jaja w Kuchni
http://jajawkuchni.pl/

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Organizator akcji Województwo Kujawsko-Pomorskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi