KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś pieczona faszerowana kapustą kiszoną i suszoną śliwką z pęczotto z leśnymi grzybami

Gęś dokładnie umyć, osuszyć, odciąć szyję pozostawiając częściowo skórę, by łatwiej ją zamknąć do faszerowania. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć całą tuszkę w środku mieszaniną czosnku. Odstawić mięso na noc do lodówki.  Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, smażyć aż wytapia się skwarki, dodać na patelnię posiekane drobno szalotki, podsmażyć razem. Kapustę dokładnie odcisnąć, pokroić, dołożyć na patelnię do skwarek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, podlać szklanką wody i dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Na koniec dodać pokrojone śliwki i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wypełnić gęś przygotowanym farszem i spiąć wykałaczkami. Nasmaruj tuszkę masłem, przełożyć do brytfanki. Wstawić do pieca nagrzanego do 175C, piec przez 30 minut, następnie podlać piwem jabłkowym i piec ok 2,5h, kilkukrotnie przewracając gęś i co kwadrans podlewając wytapiającym się tłuszczem. Gdy ges będzie miękka zwiększyć temperaturę do 200°C i pozwolić się gęsi zarumienić przez ok 20-30 minut. Wyjąć, podzielić na porcje.

Pęczotto z leśnymi grzybami

Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze. Na talerz wyjąć porcje pęczotto, na to ułożyć porcję gęsi z farszem.

Danie zostało przygotowane przeze mnie i córką na konkursie śląskie smaki w tym roku i stąd tez pochodzi zdjęcie, zostało mi zgodą śląskiej organizacji turystycznej udostępnione bo mój folder ze zdjęciami został przypadkowo usunięty z laptopa. Zamiast piwa zamiennie używam cydru. 


Autor: Bernadeta Jarnot - Manecka 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →