KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś pieczona w cydrze z jabłkowym wnętrzem

Gęś nacieramy czosnkiem, posiekanym tymiankiem i rozmarynem, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną tuszkę odstawiamy do lodówki na 24h. Po wyjęciu z lodówki gęś faszerujemy jabłkami bez gniazd nasiennych i wkładamy do brytfanki, pieczemy w temp. 180 z funkcją termo-obieg , po 1h na każdy kilogram mięsa. W połowie pieczenia wlewamy cydr. 10 minut przed końcem pieczenia, smarujemy gęś miodem gryczanym. Posmarowana skórka będzie chrupiąca i błyszcząca.

Autor: Agnieszka Bożek

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →